DEPENDENTA este foarte usor asociata cu consumul de droguri, alcool, tutun, medicamente si practicarea jocurilor de noroc. Mai exista, insa, si alte lucruri, mai putin evidente, care pot crea dependenta, cum ar fi: televizorul, ciocolata, sexul etc.
Problema consta in lipsa controlului si pierderea unui anumit grad de libertate.
Dependenta SUBJUGA capacitatea consumatorului de a alege, dandu-i acestuia convingerea ca nu este liber in alegerea pe care o face; el se simte 'prins', 'subjugat'de substanta sau de obiceiul respectiv, care ajunge sa fie scopul central in viata sa.
O PERSOANA DEVINE DEPENDENTA ATUNCI CAND ESTE STAPANITA DE UN LUCRU.
DEPENDENTA FIZICA inseamna ca organismul a devenit dependent de o anumita substanta pentru a functiona normal. Corpul s-a obisnuit cu o anumita cantitate din acea substanta si 'protesteaza' atunci cand nu i se administreaza substanta. Atunci cand consumul este intrerupt, apar semnele sindromului de sevraj (tremuraturi, transpiratie, greata, diaree).
DEPENDENTA PSIHICA inseamna dorinta imperioasa de a folosi sau de a face ceva. Intreaga gandire este indreptata spre folosirea respectivei substante (ex: droguri) sau spre activitatea dorita (ex: jocurile de noroc) si, mai ales, spre senzatiile pe care le produc acestea.
In limbajul comun, o persoana dependenta este numita o persoana viciata.
Eliberarea de dependenta fizica poate dura cateva zile pana la cateva saptamani, in timp ce vindecarea de dependenta psihica poate dura luni, chiar ani de zile.
MOTIVATIA CONSUMULUI DE SUBSTANTE care creeaza dependenta tine de mai multi factori.
In culturile vechi, folosirea drogurilor facea parte din ritualurile inchinate zeilor.
Pe langa acestea, drogurile au fost folosite, de cand lumea, in scopuri medicale.
De exemplu, morfina este administrata in spitale pentru calmarea durerilor.
In alte situatii, drogurile sunt folosite pentru stimularea prestatiilor fizice (sport, sexualitate)sau a creativitatii.
Pentru multi oameni, in special tineri, folosirea drogurilo are o functie de recreere. Tinerii incep deseori sa foloseasca droguri din cauza plictiselii, a curiozitatii, pentru a dovedi ca fac parte dintr-un anume grup, pentru a brava.
Pe langa acestea, folosirea drogurilor este o forma de COMPORTAMENT DE EVADARE: sa nu mai fii tu, sa nu te mai gandesti pentru un moment la problemele pe care le ai.
CONSUMUL SI PROBLEMELE
Daca o persoana incepe sa foloseasca droguri, NOI PROBLEME apar in viata sa: Cum am sa platesc produsul? Cum pot sa tin ascuns acest lucru de familia mea? Unde as putea sa consum drogurile? De la cine sa le cumpar?Cum imi voi putea continua, totusi, serviciul?
In cazul in care familia descopera consumul de droguri, apar alte probleme, legate de relatiile cu ceilalti.
Chiar daca pentru o perioada lucrurile pot fi tinute sub control, la un moment dat, viata 'normala' nu mai poate fi combinata cu utilizarea drogurilor. Consecinta este acumularea tuturor problemelor: la munca, in familie, sanatate, bani etc.
EU AM PROBLEME, DECI CONSUM
Problemele pot reprezenta, pentru cei ce consuma droguri, un fel de 'legitimare', de fundamentare a dreptului de a continua sa consume. Durerea esecului sau a respingerii trebuie sa fie anesteziata. Pentru a mentine o existenta cat de cat 'normala' si pentru a face fata prestatiilor sociale, el simte ca trebuie sa continue sa consume.
STADIILE EVOLUTIEI SPRE DEPENDENTA
Nu orice persoana care foloseste o anumita substanta devine si dependenta de aceasta. Situatia poate fi clarificata avand drept ghid FAZELE folosirii substantelor care dau dependenta.
A. FAZA DE CUNOASTERE
Primul contact cu tutunul, alcoolul sau drogurile are loc deseori la o varsta timpurie. Multi copii sub 10 ani cunosc deja aceste substante. Este de remarcat faptul ca, la aceste prime contacte, placerea nu joaca aproape nici un rol. Cu toate ca, de cele mai multe ori, nici nu le place aceasta noua experienta, lucru care se va schimba la o varsta mai tarzie, totusi, ei nu vor sa fie mai prejos decat anturajul lor.
Sansa ca un tanar sa faca cunostinta si sa experimenteze folosirea drogurilor interzise este mai mica atunci cand aceste droguri nu sunt la indemana si cand mediul in care el creste le considera substante periculoase.
B. FAZA DE EXPERIMENTARE
Experimentarea are loc, deseori, odata cu prima prezentare sau administrare a produsului, dar, in general, are loc la o varsta mai inaintata.
Tinerii sunt preocupati de alegerea de a folosi sau nu un produs care da dependenta, mai ales ca acest lucru se asociaza si cu un comportament specific: de ce, cand, cat de des si in ce cantitate. Aceste alegeri sunt deseori influentate de mediul in care se afla tanarul respectiv. De asemenea, presiunea pe care o exercita prietenii de grup este, de obicei, mare: sa arati ce poti si cat curaj ai. Cei care experimenteaza folosesc pentru un timp scurt diferite tipuri de substante si se opresc dupa ce si-au satisfacut curiozitate.
Motivele cele mai invocate de tineri pentru a incepe sa foloseasca substante care dau dependenta sunt:
- pentru a se conforma preferintei celorlalti;
- nu indraznesc sa spuna 'nu'
- uriozitatea de a incerca;
- tensionant, interesant
- placerea de a face ceva interzis;
- a face pe grozavul (teribilism);
- plictiseala;
- droguri: curiozitate pentru gust si efecte;
- jocuri de noroc: a consuma banii marunti.
Voluntar:
Lia-Sorina Muresan
luni, 30 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu